Tuesday, September 18, 2012

Puding Coklat Oreo..

assalamualaikum...

dah lama tak meng entri masak2...
puding ni pon saya buat masa Ramadhan lepas, masa tengah havoc2 kengkawan blogger share masa tu..
sempat buat 2 kali sebelum dapur saya tak berapa nak berasap lately..hehehe
mmg sedap, terutamanya time terrrr geget oreo tu..fuhhh bak nama nya, Heavenly Chocolate / Milo & Oreo Jelly...

saya pakai serbuk koko aje, iyerlah Milo kat sini macam harta karun, berharga susah nak dapat so jarang guna hehe.. di Asia Supermarkt ada jual tp rasanya tak berapa sama macam Milo Msia...huhu

btw time kasih pada AlongRoz @ Home Creation sbg tukang cipta resepi, dan Kak Nor @ Secubit Garam atas tukang share (dan beberapa kengkawan bloggers yg buat)..izinkan saya tepek2 di sini plak ek...
bagi yg tak mencuba lagi tu mmg amat digalakkan mencuba....hehehehhehehe

HEAVENLY CHOCOLATE / MILO & OREO JELLY
by AlongRoz @ Home Creation dan cnp dr Kak Nor @ Secubit Garam



Saiz: 8" persegi *saya pakai acuan kecik2 tu
 
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula ~ k.nor guna 140gm
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo ~ k.nor guna 3 sudu besar serbuk koko
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
- Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
- Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo/serbuk koko ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
a. Janagn tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.
 

6 comments:

  1. ohh tidakkkkkkkkkk fav gak ni
    but on diet lagik
    sebab weight makin ++ ni
    nangessss

    ReplyDelete
  2. bila duduk jauh di perantauan, makanan yang kita rasa biasa biasa je kat malaysia pun jadi makanan yang super sedap kan..payah nak jumpa..hehehe...

    ReplyDelete
  3. Wow menariknya! Nmpk sedap sungguh, tp nak mcuba tu entah bila hehe. Hmm betul, milo kt oversea ni mmg tak se 'kaw' milo di Malaysia..org sini ckp sbb tu milo manufactured in Africa..psl tu rasa lain wallahualam..

    ReplyDelete
  4. wahhh....sedapnya tengok...
    kak mas juga tak try2 lagi...he3
    nanti2 nak try buat juga la...

    ReplyDelete