Wednesday, August 17, 2011

Laksa Sarawak...

laksa sarawak
assalamualaikum...

laksa sarawak ni penah makan masa ikut en husben outstation ke Kuching dulu...
memang seronok masa tuh, tambah2 plak pegi berdua, ala ala honeymoon gitu hik hik hik..
banyak experience baru bab bab makan ni kat sana, laksa sarawak, nasi ayam penyet, air teh dia yg sedap tu, dan kek lapis jugaaakkk....
waaahhhh terasa rindu nak pegi lagi...hehehehehe

laksa sarawak ni yg sepesel nye, kalau nak buat kene ada pes dia..
so kebetulan baru ni kawan di sini balik Msia bercuti, so saya beli online di Aishiteru Shoppe ni, dan kawan bawakkan dr Msia..
thanks a lot tuh Ash sbb sudi bawakkan pes saya 3 ketul ni...hehehehe....

hasilnya..?? jeng jeng jeng....
bes bes leh buat lagi lain kali hehehehhe....
time kasih pada Kak Dayang Jack yg rasanye memang orang Sarawak atas resepi yg bes ni..izinkan saya tepek tepek di sini plak ek...:)

LAKSA SARAWAK
- sumber Kak Dayang Jack @MyResepi

Bahan-bahan ( 4-5orang )
• 150 gm pes laksa Sarawak (klu xde perencahnya, sila rujuk homemade pes laksa sarawak di www.myresipi.com/top/detail/6425)
• 1 peket bihun (dicuci dan dicelur)
• 200 gm udang basah
• 200 gm santan
• 2 keping tauhu (digoreng dan dihiris)
• 100 gm tauge (dicelur)
• 3 ketul dada ayam (direbus dan dicarik halus) *saya goreng dan carik2kan
• 1½ liter air
• 2 sudu besar cili kisar
• 2 batang serai (diketuk)
• sedikit daun ketumbar/daun sup (diracik)
• 1 helai daun limau purut
• 4 biji limau kasturi (dibelah dua)
• garam dan gula secukup rasa
• 2 biji telur (digoreng dan dihiris halus)
• utk sambal : 5 sudu besar cili kisar, 1 sudu besar udang kering, 1/2 inci belacan, 2 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih, sedikit garam,gula dan asam jawa.

Cara-cara
1. Panaskan air hingga mendidih. Masukkan udang(dgn kulit dan kepalanya) dan rebus sampai masak. Kemudian keluarkan udang dan tapiskan air rebusan dan masak semula.
2. Masukkan pula pes laksa, cili kisar serta serai ke dlm air rebusan udang td. Kacau dan tunggu sampai mendidih. Guna api perlahan shj.
3. Masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
4. Untuk membuat sambalnya : Bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering dikisar halus. Tumiskan cili kisar hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan pula bhn2 kisar td dan kacau lg. masukkan air asam jawa dan perasakan dgn garam dan gula secukupnya.
Cara menghidang : Masukkan bihun, tauge, ayam, udang dan bahan lain di dlm mangkuk. Tuangkan kuah, sambal dan hiaskan dgn daun ketumbar/daun sup dan perahkan limau.

Nota: Sambal belacan tuh saya buat yg simple aje, tumbuk belacan n lada dan isi gula + perah limau sket..:)

4 comments:

  1. Salam hajar! sedapppnyerrrrr! lama ngidam laksa sarawak ni tau! ntah bila nak rajin buat pes dia tuu hihihi... sbb mkn dgn bihum mungkin sebab tu kita jadi teruja sgt nak cuba sbb kita mmg antu bihun :D

    ReplyDelete
  2. pernah makan laksa srwk kat laksa shake ....tapi rasanyer laksa penang jugak jadi pojaan haty ku ngeee

    ReplyDelete
  3. ika: tuh la kalau takde pes tuh kompom saya M.A.L.E.S...hahaha :P

    ReplyDelete
  4. ayu: hehehe memang kat tekak saya pon laksa penang ngan laksa lemak lagi bes..tp laksa sarawak pon not bad jugak hehehe

    ReplyDelete