Wednesday, May 4, 2011

Rojak Mee Kuah Kacang..


assalamualaikum..

honestly saya tak bape minat rojak mee..
sebabnya ia sinonim dengan seseorang yang saya tak bape suka nak ingat..
cuma adik bradik rojak iaitu pasembor aje yg saya suka..hehehe
tapi bila dah lama tak jumpe makanan msia ni, apa pon jadi suka kan? hihihi

sebenanye plan nak buat rojak ni masa makan-makan arituh..
back up pada tauhu sumbat, sebab before tuh jumpa tauhu sebungkus aje..
tp alhamdulillah sehari before ari kejadian, ada lak tauhu lagi kat Asia Markt tuh..

las2 last week buat gak, sbb dok teringat2 kat rojak ni..
resepi pon dah carik, so ini lah hasilnya...hehehe
kuah nye ni agak leceh nak buat, tp hasilnya sedap..hehehe
saya combine resepi cucur udang dan kuah kacang dari cik mat gebu..
time kasih ye..izinkan saya nak tepek tepek di sini..:)

ROJAK MEE KUAH KACANG
- sumber CMG@Dapur Tanpa Sempadan di SINI dan SINI
- olahan hajar@catatandarideutschland

Bahan (unt Rojak)
Spegeti
Timun
Tauhu
Kolrabi @ Sengkuang

Cara
1) Spegeti direbus dan ditos.
2) Tauhu digoreng dan dipotong sederhana
3) Sayur lain dipotong ikut suka

Bahan (unt Cucur Udang)
• 2 cawan tepung gandum
• 1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
• 1 3/4 cwn air (yg ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cwn air dia) - saya bubuh 1 1/2
• 1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
• 5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
• 1 pokok daun bawang, hiris
• 1/3 camca teh serbuk kunyit
• 1 camca teh garam
• 20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

Cara-cara

• Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
• Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. - saya lebur jerk udang dalam tepung kemudian goreng, tuang sesenduk demi sesenduk ke dalam kuali.
• Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel.

Bahan (unt Kuah Kacang)
150 g kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
50 g udang kering, direndam 10 minit, toskan dan goreng garing, kisar halus
50 g biskut marie, dikisar halus
50 g kismis*
50 g cili kering, dibuang biji, rendam dalam air panas dan toskan*
8 biji bawang merah kecil*
3 biji bawang putih*
1 1/2 inci halia*(*dikisar halus)
Asam jawa sebesar duit 20 sen + 1/2 cawan air, ramas dan tapis utk jusnya
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara
1) Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan2 kisar hingga wangi dan harum.
2) Masukkan kacang tanah dan udang kering kisar. Masak hingga terbit minyak.
3) Masukkan kisaran biskut marie dan masak sekejap. Tuang air mengikut keperluan dan biar mendidih, masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam, gula dan serbuk perisa (jika suka), masak hingga pekat sedikit dan matikan api.

5 comments:

  1. buat adikku yg comel..happy belated birthday
    http://adzriel.blogspot.com/2011/05/selamat-hari-jadi-sitiezahim-hajar.html

    ReplyDelete
  2. kak liza: gegegege time kasih kak..lapp u..muah2 hehehe

    ReplyDelete
  3. sedappppppppppp nya.. yum yum..

    p.s
    org pantang boleh makan ker? hehehe

    ReplyDelete
  4. oishii sou hajar...kiter kat sini malas nk buat sebab bahan x pernah cukup...sengkuang not available in japan...rugi ooo

    ReplyDelete
  5. kak azi: heheh bule ke ek?? timun sejuk kan..lelain tatau la plak lulus ke idak..huhuhu

    ayu: hehe sini pon tadek sengkuang, saya pakai kolrabi, rasa seakan2 sengkuang..bule la lepas gian hehhehe

    ReplyDelete